Norfolk Library (CT)- Children’s Room (Library) – Interior Renovation with appreciation for the past. Complete!

The Renovation for the Norfolk Children’s Room is complete and our grand opening was in June. This was a wonderful project, team and end result! Below are a few pictures to add to the video above.

This slideshow requires JavaScript.

The vision of our team was to compliment the architecture, utilize our theme of nature and upcycle the space to give it a fresh look for 2019. The space is fun, fresh and smart because of careful planning, attention to detail and excellent craftsman.

We opened up the space with the concept of STEPPED BOOKSTACKS. This idea was discussed in the first interview. The stepping reduced the stack count but added display and non-computer game space. It also offered visual interest to the stack area. We also reduced a small amount of volumes and created a window seat that would be comfortable for parents, staff and children. New hand-made cushions and pillows were part of the design.

A children’s library should have a magical feeling and we utilized the existing interior turret by giving it a fresh coat of gold sparkle paint and a plush emerald carpet. We also added the sparkle paint to the ceiling. When the new pendant light fixture named Constellation is dimmed a “Starry Night” feeling is created. Perfect for a bedtime story.

The sink area was also changed to child height as children are our majority patrons in this space. Lite crafts are often planned for this space as well as having a convenient hand washing sink with this age group. The area was brightened up using green our signature color. The backsplash was handmade locally and we were able to select our glaze colors for the free-flowing flower petal design which compliments the triplex pattern in the acoustical carpet tile. The idea of nature in our library space was also repeated in the furniture selections with some of our chairs having animal and reptile cut outs. Notice our furniture is colorful and flexible. We can create one large round table or two with the yin/yang shaped tables.

The Norfolk Library was designed by Architect, George Keller in 1888 and he expanded it in 1911. A pyramidal roofed addition for the Smith Children’s Room was designed by Architect, Alec Frost in 1985.Very little was done with the space until Interior Designer, Deanna S. Dewey of 4D design & decorating of West Hartford.

“When you walk in the space today it feels like nothing has changed and then you focus on the space…. and you see… that is new, that is new, too, oh wow it is all new…. it is beautiful!” (a patron).

THE PAST-This library is a wonderful example of Shingle Style Architecture in Connecticut (built in 1888 and greatly expanded in 1911 by Keller). Original Architect, George Keller (same Architect who designed the Soldiers and Sailors Arch in Hartford-1884. This library is a gem in the Ice Box of CT, Norfolk. 4D design is quite thrilled to be working on the interiors project for the Smith Children’s Room (Architect: Alec Frost-1985).

We have a caring, skilled team on the project at this historic library. Scott Reeve has selected a very good team. Thank you to this wonderful team! It is an exciting remodel with new life with a familiar feeling.

 

This slideshow requires JavaScript.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s